Rectangle 6 Copy Created with Sketch. Shape Created with Sketch. Shape Created with Sketch. Download Created with Sketch. rect5108-8 Created with Sketch. rect5186 Created with Sketch.

Tijd voor een lenteschoonmaak: 8 tips om deze lente meer energie te besparen

11 Mar 2021

Kontich, 11 maart 2021 – Nu het kwik de hoogte in geschoten is en de start van de lente binnen handbereik ligt, is het ideale moment om kuismateriaal vanonder het stof te halen. En er is een goede reden om die lenteschoonmaak nu in te plannen: Een grondige schoonmaak van je elektrische apparaten verhoogt namelijk hun energie-efficiëntie. En dat betekent een lagere energiefactuur. Essent geeft acht tips om het meeste uit die lenteschoonmaak te halen.

1.      Laat de zon binnen

Here comes the sun! Open de gordijnen voor je start met je lenteschoonmaak: ze geven jou niet alleen de nodige energie om aan de schoonmaak te beginnen, maar de zon brengt ook extra licht en warmte in huis, waardoor je nu al energie bespaart.

2.     Kuis de koelelementen van je koelkast

Je koelkast verbruikt het meest van alle keukenapparatuur, het is dus belangrijk om ze regelmatig schoon te maken. Op de achterwand van elke koelkast vind je de koelelementen. Deze kunnen na verloop van tijd onder het stof zitten, waardoor ze niet meer naar behoren functioneren.

Verwijder daarom regelmatig het vuil op de koelelementen met een doekje. Een dikke stoflaag zorgt er namelijk voor dat een koelkast twee keer zo hard moet werken om te koelen. Daardoor verbruik je al snel 30% meer energie. Ook de koelkastmotor zal opwarmen, waardoor het slijtageproces versnelt.

Vergeet zeker ook niet om de rubberen afsluitstrook aan de deur van je koelkast te controleren. Zo ben je er zeker van dat deze altijd luchtdicht is.

3.     Pas uw verwarming aan

Overdag brengt de zon extra warmte in huis: de verwarming hoeft dus niet meer heel de dag aan te staan. Laat de verwarmingsketel een paar uurtjes minder werken en pas uw thermostaat op tijd aan in functie van het nieuwe seizoen.

4.     Verlucht uw woning

Deze tip is niet enkel in de lente, maar gedurende het hele jaar zeer belangrijk: het ventileren en verluchten van uw woning draagt bij tot een gezonde luchtkwaliteit in huis. Daarnaast is een woning die niet voldoende verlucht is, moeilijker op te warmen.

5.     Controleer de afdichting van je oven

Wanneer de afdichting van je oven niet voldoende aansluit, kan je oven tot maar liefst 20% van zijn warmte verliezen. Controleer het afdichtingsrubber van je oven daarom regelmatig op oneffenheden, scheurtjes … en vervang ze indien nodig.

6.     Vervang de filters van je apparaten

Wanneer je de vuile, verstopte filter van je airco vervangt, verlaag je je energieverbruik met 5% tot zelfs 15%. Ook kleinere huishoudtoestellen, zoals een haardroger, een microgolfoven, een stofzuiger en een computer hebben roosters en/of filters die heel gemakkelijk stof en vuil aantrekken. Je reinigt deze roosters en filters het best om het jaar, idealiter om de zes maanden. Vervang ze indien nodig.

7.     Zorg voor een goed onderhoud van je warmtepomp

Een warmtepomp die niet goed onderhouden is, verbruikt al snel 10% tot 25% meer energie. Volg daarom steeds de instructies van de fabrikant wanneer je een onderhoud uitvoert. Kuis of vervang de filters van je warmtepomp 1 keer per maand, of wanneer nodig. Reinig zeker ook de externe koelelementen wanneer ze vuil lijken en schakel af en toe de ventilator uit zodat je ook deze kan schoonmaken. Verwijder tenslotte ook planten en vuil aan de buitenunit. Deze haalt namelijk warmte uit de buitenlucht. Om een goed rendement te verzekeren, moet deze unit genoeg toevoer van buitenlucht krijgen.

8.     Vergeet ook je verwarmingsketel niet

De winter is net achter de rug. Dat betekent dat je cv-ketel tot nu toe heel hard heeft moeten werken. Het is dan ook belangrijk dat je je ketel regelmatig laat onderhouden en instellen door een installateur. Hierdoor verbruik je minder energie en geniet je soms wel van een rendement dat 5 tot 25% hoger ligt.

Photos

Stay up to date - subscribe to our news: