Rectangle 6 Copy Created with Sketch. Shape Created with Sketch. Shape Created with Sketch. Download Created with Sketch. rect5108-8 Created with Sketch. rect5186 Created with Sketch.

Batibouw: 1 op 5 Belgen weet niet of woning over spouwmuurisolatie beschikt

28 Feb 2020

Kontich, 28 februari 2020 – Morgen gaat Batibouw van start, dé woonbeurs voor particulieren in België. Met het oog op de Europese klimaatnormen tegen 2030 is het deze editie een goed moment om niet enkel bij de keuken- en badkamerbouwers de ogen uit te kijken, maar ook de nodige aandacht te besteden aan isolatie. Uit onderzoek van energieleverancier Essent* bij 1.000 Belgen blijkt dat 21% van de Belgen niet weet of hun woning over spouwmuurisolatie beschikt. “Dat is zorgwekkend. De eerste stap naar een duurzame woning is immers isolatie. De voorbije jaren zijn er vanuit de overheid dan ook veel initiatieven opgezet om renovatie aan te moedigen, denk maar aan de verplichting van onder meer dakisolatie of de toename in het aantal subsidies. Dat was nodig want ons onderzoek toont aan dat zes op tien Belgen voor de verduurzaming van zijn of haar woning rekent op de overheid. Het duwtje in de rug is er ondertussen dus wel maar de Belg lijkt de weg ernaartoe niet altijd te vinden. Dat is spijtig”, verduidelijkt Colin Phillips, Head of Marketing & Sales bij Essent.

Om de Europese klimaatdoelstellingen van 2050 te halen, worden door de Europese Unie steeds strengere voorwaarden opgelegd met als doel een energieneutraal gebouwenpark. De komende tien jaar zal het om binnen het wettelijke kader te blijven en om de waarde van de woning hoog te houden steeds belangrijker worden om te renoveren.

Uit onderzoek van de Belgische energieleverancier Essent* in samenwerking met iVOX blijkt dat opvallend veel Belgen niet eens weten of en hoe hun woning geïsoleerd is. 24% van de Belgen geeft aan geen idee te hebben of hun woning na-isolatie heeft, 21% zegt dit over spouwmuurisolatie, 14% over vloerisolatie, en 12% over dakisolatie.

“Dat is zorgwekkend”, vindt Colin Phillips, Head of Marketing & Sales bij Essent. “De eerste stap naar een duurzame woning is immers isolatie. In een woning die niet voldoende geïsoleerd is, gaat er veel warmte verloren. Investeren in isolatie betekent met andere woorden minder warmteverlies en zo dus ook een thermostaat die niet meer tevergeefs overuren draait.”

Isolatie kan zorgen voor besparing van 30% op de energiefactuur

Onderzoek van Essent* toont dat de Belg dakisolatie zowel als meest duurzame als één van de meest energiebesparende maatregelen beschouwt. Terecht, want het dak is een zeer kwetsbaar onderdeel van een woning: 30% van de warmte ontsnapt via het dak, 30% via de ramen, 30% via de muur en 10% via de bodem van het huis.

32% van de Belgen zet dakisolatie in hun top drie van maatregelen die de energiekost van hun huis het meest kunnen verlagen. Bij de maatregelen die het grootste verschil zouden maken in de duurzaamheid van hun woning komt dakisolatie (33%) als winnaar uit de bus, gevolgd door driedubbele beglazing (29%) en spouwmuurisolatie (25%). “Door te investeren in een isolatie, bespaar je gegarandeerd op de energiefactuur. Volgens onze berekeningen kan dat oplopen tot een besparing van 30% op de maandelijkse energiefactuur”, vult Colin Phillips aan.

Belg rekent op overheid voor verduurzaming woning

Als het gaat over de verduurzaming van de woning, rekenen zes op tien Belgen (59%) op de overheid. “Meer zelfs, 83% van de Belgische woningeigenaars zegt dat ze sneller zouden investeren in de energie-efficiëntie van hun woning als ze hier subsidies voor zouden krijgen”, verduidelijkt Colin Phillips. “Wat veel Belgen niet weten is dat ze daadwerkelijk subsidies kunnen aanvragen. Het duwtje in de rug is er dus wel degelijk maar de Belg lijkt de weg ernaartoe niet altijd te vinden. Een gemiste kans.”

*Online onderzoek uitgevoerd door onderzoeksbureau iVOX in opdracht van Essent tussen 21 en 27 mei 2019 bij 1.000 Belgen, representatief op geslacht, taal, leeftijd en diploma. De maximale foutenmarge bij 1.000 Belgen bedraagt 3,02%.

Photos

Stay up to date - subscribe to our news: