Rectangle 6 Copy Created with Sketch. Shape Created with Sketch. Shape Created with Sketch. Download Created with Sketch. rect5108-8 Created with Sketch. rect5186 Created with Sketch.

Oudjaarsnacht: Energieverbruik tot 20% hoger dan normaal

27 Dec 2019

Kontich, 27 december 2019 - Het nieuwe jaar staat voor de deur en dat betekent talloze familiefeesten én uren in de keuken. Wat betekent dat voor onze energiefactuur? Ter gelegenheid van het eindejaar dook de Belgische enegieleverancier Essent in de statistieken. Wat blijkt? “Mensen vieren oudjaar vaak samen waardoor niet elk gezin thuis is en dus op verschillende locaties geen of amper energie verbruikt wordt in vergelijking met een doordeweekse avond. Al wordt dit later op de avond en ’s nachts opnieuw ingehaald. Om 2u ’s nacht zien we een piek van zo’n +20% tegenover een gemiddelde nacht”, analyseert Koen Colpaert, woordvoerder bij Essent. 

Piek in de namiddag, dip in de avond

31 december kent standaard een trage start, dat is niet ongewoon tijdens de vakantieperiode. Waar tijdens een gemiddelde werkdag een eerste verhoging van het energieverbruik te zien is rond 7u ’s ochtends, is dat tijdens de vakantieperiode eerder 8u’s ochtends. Ook op 31 december ligt de ‘energiestart’ van de dag eerder rond 8u. Niet verrassend op een dag waarop de meeste mensen ook heel wat later in bed zullen kruipen. Dat lagere energieverbruik wordt overdag al snel ingehaald. 

Tijdens de vakantieperiodes ligt het energieverbruik overdag altijd iets hoger dan normaal. Er zijn immers meer mensen thuis en dat betekent meer kans tot energieverbruik: verwarmen, koken, de was doen… Op oudjaar ligt het percentage echter nog hoger dan op een doorsnee vakantiedag. Veel mensen beginnen dus waarschijnlijk al in de loop van de namiddag aan de voorbereidingen voor het feestdiner. 

Maar, en dat is anders, tegen alle verwachtingen in zien we in de vroege avond geen energiepiek, maar zelfs een dip in het verbruik. Mensen vieren oudjaar vaak samen waardoor niet elk gezin thuis is en dus op verschillende locaties geen of amper energie verbruikt wordt in tegenstelling tot een doordeweekse avond.

15% meer stroom tijdens jaarwisseling 

Vanaf 21 uur tot middernacht begint de situatie van het lagere stroomverbruik zich te keren. In tegenstelling tot andere avonden, blijft een groot deel van de bevolking op 31 december tot na middernacht wakker en dat zorgt voor een hoog nachtelijk energieverbruik. Rond middernacht wordt er zo’n +15% meer stroom verbruikt dan normaal. Die trend zet zich voort tot in de vroege uurtjes: tot ongeveer 7u ’s morgens ligt het energieverbuik hoger dan normaal. De grootste piek zien we om 2u ’s nachts, met een verschil van zo’n +20% tegenover een gemiddelde nacht. 

Langer in bed

Nieuwjaarsdag staat gelijk aan weinig energie voor zowel mens als huis: de ‘energiestart’ van de dag ligt pas rond 9u, terwijl dat tijdens een gewone vakantiedag 8u ’s ochtends is. We zien op 1 januari in de voormiddag een duidelijke verlaging van 20% minder energieverbruik. Die trend zet zich de hele dag door. Pas rond 22u ’s avonds evenaren we op 1 januari weer het stroomverbruik van een gemiddelde dag. 

Photos

Stay up to date - subscribe to our news: