Rectangle 6 Copy Created with Sketch. Shape Created with Sketch. Shape Created with Sketch. Download Created with Sketch. rect5108-8 Created with Sketch. rect5186 Created with Sketch.

Sombere oktobermaand doet Belg 13% meer energie verbruiken

27 Nov 2019

Regen doet ons naar de verwarming grijpen

Kontich, 27 november 2019 - Het energieverbruik van de Belgische gezinnen lag in oktober 2019 hoger dan de voorgaande jaren. Dat blijkt uit data van energieleverancier Essent over het aardgasverbruik van hun klanten. Opvallend, aangezien afgelopen oktobermaand zachter was dan normaal met een gemiddelde temperatuur van 12 graden. Wel blijkt uit de cijfers van het KMI ook dat de oktobermaand somberder was dan gemiddeld met meer regen en opvallend weinig zon. “Gemiddeld lag het verbruik van de Belg tijdens de oktobermaand van 2019 iets meer dan 13% hoger dan vorig jaar”, ziet Koen Colpaert van Essent. “Opvallend, aangezien door een zachte periode halverwege de maand, oktober toch een zachtere maand is geworden dan gebruikelijk, met een gemiddelde temperatuur die gelijkaardig was aan die vorig jaar.”

Aardgasverbruik verdubbelde in week van 25 september

De zogenaamde ‘start van de verwarmingswinter’, het moment waarop de Belgen de verwarming opzetten als reactie op de dalende buitentemperaturen, lag dit jaar tussen 25 september en 5 oktober. Dat blijkt uit een eerste analyse van verbruiksgegevens waarover energieleverancier Essent beschikt. Op een week tijd verdubbelde het aardgasverbruik van de Belg en is de verwarmingswinter officieel ingeluid. Het verbruik blijft vanaf dan in crescendo stijgen. 

“Wanneer de temperaturen aan het einde van de oktobermaand tegen het vriespunt zakken, merken we dat het aardgasverbruik nog een keer de hoogte in schiet”, ziet Koen Colpaert, Corporate Communication Manager bij Essent. “Door de dalende buitentemperaturen moet er immers meer verwarmd worden om dezelfde binnentemperatuur te behouden. Vanaf dat moment stabiliseert het aardgasverbruik zich.”

Belgen maken het gezellig binnen tijdens sombere oktobermaand

Oktober 2019 was uitzonderlijk somber. Uit cijfers van het KMI blijkt zelfs dat het de vierde somberste oktobermaand was sinds het begin van de metingen, met uitzonderlijk veel regenval en weinig zonneschijn. Zo waren 20 regendagen goed voor meer neerslag dan een normale oktobermaand. Daarbovenop liet de zon zich niet vaak zien. Ze scheen maar liefst 25 uur minder dan in een gemiddelde oktobermaand. 

“Qua temperatuur bleef de maand echter wél stabiel ten opzichte van andere jaren en was het afgelopen oktobermaand zelfs iets warmer dan gemiddeld”, weet Koen Colpaert van Essent. “We merken echter wel dat het verbruik deze oktobermaand iets meer dan 13% hoger lag dan vorig jaar. Het lijkt er op dat de Belg geneigd is de verwarming op te zetten omdat het buiten grijs en somber is, ook al is de temperatuur niet zeer laag. De gevoelstemperatuur speelt hier wellicht een rol.”

Het energieverbruik deze winter toch inperken met 5 simpele tips

  1. Ontlucht je radiator: De radiator ontluchten aan het begin van de winter zorgt voor een lager verbruik.
  2. Verlucht je huis regelmatig: frisse lucht is vaak drogere lucht en is daarom ook goedkoper om te verwarmen.
  3. Hang gordijnen op en doe de rolluiken ’s nachts dicht: gordijnen en rolluiken zijn perfecte isolatoren en houden de koude tegen die ook door de ramen komt.
  4. Trek de stekker uit: Wanneer je een apparaat niet gebruikt, kunnen ze in stand-by modus nog 75% van hun energie verbruiken. Ook een oplader die niet aan een telefoon hangt, verbruikt daarnaast nog extra energie. 
  5. Verbruik minder warm water: Een warme douche kan na een wandeling in de kou zeker even deugd doen, maar het verwarmen van water kost ook enorm veel energie. Gebruik daarom zeker een energiezuinige douchekop en beperk jouw tijd onder de douche. 

Photos

Stay up to date - subscribe to our news: