Rectangle 6 Copy Created with Sketch. Shape Created with Sketch. Shape Created with Sketch. Download Created with Sketch. rect5108-8 Created with Sketch. rect5186 Created with Sketch.

Belg wil duurzame woning, maar niet tegen elke kost

14 Nov 2019

Kontich, 14 november 2019 - De Belg wil een duurzame woning, maar niet tegen elke kost, dat blijkt uit een recente rondvraag* bij 1.000 Belgen door energieleverancier Essent in samenwerking met iVOX. De energiefactuur blijft voor veel Belgische families een grote kost. Nu het weer kouder wordt, stellen veel Belgen zich dan ook de vraag hoe ze de energiefactuur zo laag mogelijk kunnen houden: zowel voor het klimaat als voor de portemonnee. Wat blijkt? 15% van de Belgen 'buist' zijn woning op vlak van energie-efficiëntie. “De meest groene én goedkope energie, is nog steeds de energie die niet gebruikt wordt. Toch staart de Belg zich te vaak blind op de eigenlijke renovatiekost zonder te kijken naar de totale besparing die de investering op termijn met zich meebrengt”, stelt Koen Colpaert, Corporate Communication Manager bij Essent.

15% van de Belgen buist woning op vlak van energie-efficiëntie

Belgische woningen behoren tot de oudste van Europa en dat gaat gepaard met een enorm energieverbruik. Renoveren kan hiervoor de oplossing zijn, maar dit gebeurt in België nog te weinig. Hoewel bijna 60% van de huizen in ons land ouder is dan 50 jaar, wordt jaarlijks amper drie op duizend woningen grondig gerenoveerd. 

“Dat blijkt ook uit ons eigen onderzoek* bij 1.000 Belgen. De helft van de Belgen geeft zijn woning een score van minstens 7 op 10, maar tegelijkertijd buist 1 op 7 Belgen zijn woning op vlak van energie-efficiëntie. (grafiek, zie onder) Dat uit zich in een gemiddelde score van 6,3 op 10”, verduidelijkt Koen Colpaert, Corporate Communication Manager bij Essent. “Als je weet dat 61% van de Belgen de voorbije vijf jaar geïnvesteerd heeft in de energie-efficiëntie van hun woning, is dit een zéér matige score.”

Investering in duurzame woning mag 5.971 euro kosten

Meer dan de helft van de Belgen (62%) vindt duurzaam verwarmen erg belangrijk. “Aangezien het verwarmen van de woning goed is voor 60% van de energiekost, is duurzaam verwarmen een interessant piste, voor je portemonnee maar ook voor het klimaat”, stelt Koen Colpaert. De voornaamste reden waarom Belgen beslissen om te renoveren, is dan ook het drukken van de energiekosten. Voor 9 op de 10 (93%) is dit de belangrijkste reden om te investeren in de energie-efficiënte van zijn woning. Op de tweede plaats staat de impact op het milieu verlagen (55%) gevolgd door de waarde van de woning te vergroten (54%) en het comfort te verhogen (53%).

“De Belg is bereid om gemiddeld 5.971 euro te investeren in de energie-efficiëntie van zijn woning. Met dat budget kan je al aardig wat isoleren, of een heel aantal zonnepanelen op jouw dak leggen. Maar hoewel een energie-efficiënte woning op lange termijn voor een mooie besparing kan zorgen, lijkt de kost van de eigenlijke renovatie de Belg nog vaak af te schrikken. Dat is spijtig want de meest groene én goedkope energie, is nog steeds de energie die niet gebruikt wordt”, besluit Colpaert.

*Online onderzoek uitgevoerd door onderzoeksbureau iVOX tussen 21 en 27 mei 2019 bij 1.000 Belgen, representatief op geslacht, taal, leeftijd en diploma. De maximale foutenmarge bij 1.000 Belgen bedraagt 3,02%.

De afbeeldingen uit dit persbericht zijn te downloaden via deze link.

Article photos

Photos

Stay up to date - subscribe to our news: