Rectangle 6 Copy Created with Sketch. Shape Created with Sketch. Shape Created with Sketch. Download Created with Sketch. rect5108-8 Created with Sketch. rect5186 Created with Sketch.

Batibouw: Het huis van de toekomst, vier voordelen van smart home

18 Feb 2019

Kontich, 18 februari 2019 - Donderdag gaat Batibouw van start, dé woonbeurs voor particulieren in België. Naast de gekende keuken- en badkamerbouwers eisen verschillende domoticaspelers tegenwoordig hun plaatsje op. Uit onderzoek blijkt dat bijna 1 op 5 Belgische woningen inmiddels uitgerust is met slimme oplossingen. Een smart home is voorzien van allerlei apparaten die draadloos (wifi, bluetooth...) met elkaar 'praten'. Smart home is dus niet langer een ver-van-mijn-bedshow. De Belgische energieleverancier essent.be deelt ter gelegenheid van Batibouw vier redenen waarom een slimme woning dé woning van de toekomst is. 

Energiebesparing van 10 procent

“Smart home-apparaten zorgen voor gemak, comfort en veiligheid en kunnen de gebruiker flink wat energie besparen. De Belg ziet dit meer en meer in, en kiest bewust een 'slim' huis”, vertelt Colin Phillips, Head of Marketing & Sales bij essent.be. Met een slimme thermostaat worden lege ruimtes in je huis niet verwarmd, waardoor je tot 30% van de verwarmingskosten wegneemt. 

Het tegengaan van zo’n sluimerverbruik is goed voor een besparing van 10% of €100 voor gemiddeld gezin. Een slimme thermostaat die zich aan de hand van de locatievoorziening op je smartphone afstelt op jouw leefpatroon en voorkeuren, is hiervan een voorbeeld. Hij verlaagt de temperatuur wanneer je niet thuis bent en schakelt deze weer in wanneer je op weg bent naar huis.. 

Meten is weten

Slimme toestellen brengen daarnaast ‘meten is weten’ in de praktijk. Smart homegebruikers zijn zich veel bewuster van hun energieverbruik aangezien ze het verbruik per toestel veel gemakkelijker kunnen bijhouden. Daarnaast zorgen slimme toestellen ook op een andere manier mee voor de verduurzaming van het energieverbruik. Smart home-toestellen waarschuwen wanneer het tijd is voor onderhoud of wanneer de eerste tekenen van defect voorkomen. Dit helpt om de levensduur van je toestellen te verlengen en de kosten op lange termijn terug te dringen. Zo wordt de afvalberg dus ook een stukje verkleind.  

Toename in het veiligheidsgevoel 

Wanneer je niet thuis bent, heb je graag wat gemoedsrust. Dankzij bewegingssensoren kan je toch een zekere veiligheid creëren zonder de hoge kosten van een klassieke alarminstallatie. Met deur- en raamsensoren kan je bijvoorbeeld controleren of er niemand binnenkomt, en zelfs de ramen sluiten als het regent. 

Daarnaast zijn er nog slimme stekkers. Dat soort stekkers geven je informatie over het energieverbruik van elk aangesloten toestel. Met andere woorden: dankzij slimme stekkers weet je welk toestel hoeveel gebruikt – én ook sluimergebruikt. Denk maar aan het lampje van je wasmachine of de waakstand van je televisie. Toestellen verbruiken altijd energie – ook al ze niet aan staan. Tot slot kan je dankzij slimme stekkers je toestellen vanop afstand uitzetten én krijg je een melding als je niet thuis bent en er plots heel wat elektriciteit verbruikt wordt. 

Sfeer en gezelligheid

Smart home is niet enkel nuttig. Ook de extraatjes in het leven, zoals sfeer en comfort, worden gegarandeerd. Denk maar aan de intensiteit en kleur van slimme lampen wanneer je ’s avonds voor de televisie zit, of gordijnen die automatisch open en toe gaan. Sommige systemen laten zelfs toe om je thermostaat, bewegingsmelders, raamcontacten, lampen en slimme stekkers allemaal via één app te bedienen. 

Press contacts

Koen Colpaert

Corporate Communication Manager bij essent.be

+32 (0)499 42 85 56
k.colpaert@essent.be

Follow on Twitter

Photos

Stay up to date - subscribe to our news: