Rectangle 6 Copy Created with Sketch. Shape Created with Sketch. Shape Created with Sketch. Download Created with Sketch. rect5108-8 Created with Sketch. rect5186 Created with Sketch.

Belg zette verwarming voor het eerst aan op 14 september

27 Nov 2018

Uniek dit jaar: Indian summer zorgt voor valse start van de verwarmingswinter

Kontich, 27 november 2018 - Op 14 september, wanneer de gemiddelde temperatuur daalde naar 14°C, zette de Belg de verwarming voor het eerst aan. Dat blijkt uit data van energieleverancier essent.be over het aardgasverbruik van 200.000 Belgen. Van zodra de Belg voor het eerst de verwarming aanzet, blijft die bijna voortdurend aanstaan tot in de maand april van het volgende jaar. Dat lag dit jaar anders. De indian summer van de voorbije maanden had een uniek effect op ons verwarmingsgedrag. De warme herfstdagen van 2018 hebben er namelijk voor gezorgd dat de verwarming na 14 september regelmatig weer werd uitgezet. Dat was voornamelijk merkbaar tussen 18 en 21 september en 11 en 17 oktober, wanneer er door de hoge temperaturen op minder dan vier dagen tijd drie warmterecords verbroken werden.

Belgen verwarmen het meest met aardgas (65%), en minstens de helft van hun energiefactuur bestaat uit aardgas. Op basis van het gasverbruik stelt energieleverancier essent.be elk jaar vast dat de Belg zijn verwarming steevast voor het eerst opzet in september.

“Op de officiële start van de winter is het nog wat wachten, daarom spreken we over de verwarmingswinter. Deze loopt meestal van half september tot april. Maar, in tegenstelling tot andere jaren spreken we deze herfst over een ‘valse start’”, verduidelijkt Koen Colpaert, woordvoerder van essent.be.

Indian summer zorgt voor valse start 

September en voornamelijk oktober kenden dit jaar uitzonderlijk warme dagen. 11 oktober was met 24,1 graden in Ukkel de warmste 11 oktober ooit. Twee dagen later, op 13 oktober, liep de temperatuur nog op tot 25,6°C en ook op 14 oktober sneuvelde een dagrecord dankzij een temperatuur van 24,4°C. Door de hoge temperaturen merken we op verschillende momenten een “dip” in het verbruik. Zo werd de verwarming tussen 18 en 21 september en 11 en 17 oktober regelmatig weer uit- en aangezet. 

“Dat is zéér uitzonderlijk”, verklaart Koen Colpaert, woordvoerder van essent.be. “Normaal zet de Belg zijn verwarming voor het eerst aan in september en blijft die bijna voortdurend aanstaan tot de maand april van het daaropvolgende jaar. De indian summer heeft ons niet enkel een mooie nazomer opgeleverd, het zorgde ook voor een ongewoon verwarmingsgedrag”. Vanaf 18 oktober lijkt de verwarming wel weer zijn vaste plaatsje te hebben opgeëist.  

Enkele simpele besparingstrucjes

Met enkele eenvoudige aanpassingen kan een gezin met een gemiddeld verbruik op een winter 57 euro besparen, zonder aan comfort in te boeten:

  • De meeste mensen ontluchten hun radiatoren bij de eerste koude dagen in de herfst, maar het loont de moeite om dit op het einde van de winter te herhalen, zodat je verwarming efficiënter kan draaien. 
  • Radiatorfolie achter de radiator zorgt ervoor dat de warmte het huis minder snel verlaat. 
  • Blokkeer de radiator ook niet met natte kledij, maar hang ze ervoor, zodat de warme lucht zich in de ruimte kan verspreiden. 
  • Laat ’s nachts, of wanneer niemand thuis is, de temperatuur in de leefruimten zakken tot 15 à 16 °C (maar niet lager, want dan moet je extra stoken om het weer op temperatuur te krijgen). 
  • Wist je dat je 7% energie kan besparen door de verwarming 1°C lager te zetten? 
  • Met een slimme thermostaat worden lege ruimtes niet verwarmd, wat tot 30% van de verwarmingskosten wegneemt. 
  • Tot slot, denk eraan om je huis voldoende te verluchten. Een tiental minuten het raam open zetten is voldoende. De buitenlucht is vaak drogere lucht en die is gemakkelijker, en dus goedkoper, te verwarmen.

Press contacts

Koen Colpaert

Corporate Communication Manager bij essent.be

+32 (0)499 42 85 56
k.colpaert@essent.be

Follow on Twitter

Photos

Stay up to date - subscribe to our news: