Rectangle 6 Copy Created with Sketch. Shape Created with Sketch. Shape Created with Sketch. Download Created with Sketch. rect5108-8 Created with Sketch. rect5186 Created with Sketch.

Reactie Essent.be op heropstarten Claus C: "Een kans voor Belgische bevoorrading, marktwerking en transitie“

12 Oct 2018

Kontich, 12 oktober 2018 - RWE heeft op 10 oktober 2018 het besluit genomen om haar gascentrale Claus C, net over de Belgische grens in Maasbracht, uit de mottenballen te halen. De centrale komt eind 2020 weer beschikbaar voor het elektriciteitsnet. Pierre Pignolet, managing director Essent.be: “De heropstart van Claus C biedt een opportuniteit voor België, niet alleen voor de bevoorradingszekerheid, maar ook voor de marktwerking en energietransitie.”

Claus C is een moderne gasgestookte gecombineerde stoom en gasturbine (STEG), een van RWE's grotere productiefaciliteiten. De centrale heeft een vermogen van 1304 megawatt, met een efficiëntie van ongeveer 58%. Ze kan elektriciteit leveren aan drie miljoen huishoudens. De beslissing om Claus C opnieuw in gebruik te nemen in Nederland biedt de mogelijkheid om deze centrale later aan te sluiten op het Belgische hoogspanningsnetwerk, mits de aanleg van een rechtstreekse verbinding.

Pierre Pignolet: "Al 4 jaar pleiten we voor de koppeling van deze centrale - met een capaciteit groter dan eender welke kerncentrale - op het Belgische net. Indien daar in het verleden werk van zou zijn gemaakt, dan had er zich nu geen probleem gesteld omtrent de bevoorradingszekerheid in de winter, en zouden consumenten niet geconfronteerd worden met scherpe stijgingen van hun energierekening. Dat de Claus C centrale nu terug in werking is, is dus een kans voor België. We moeten deze opportuniteit met beide handen grijpen."

Energietransitie en marktwerking

De mogelijkheid om Claus C aan te sluiten op het Belgische net biedt echter nog op andere vlakken voordelen, aldus Essent.be, onder meer voor de transitie van ons energielandschap.

Pierre Pignolet: "Gascentrales zijn een cruciale schakel in de transitie van ons energielandschap naar hernieuwbare energiebronnen. Moderne gascentrales zoals de Claus-C centrale zijn een perfecte aanvulling op zonnepanelen en windenergie, omdat we hun energie-output heel snel kunnen verhogen of verlagen naargelang de omstandigheden."

Tot slot is dit een ideale gelegenheid om aan buitenlandse investeerders te tonen dat België in staat is om een positief investeringsklimaat te creëren voor niet-nucleaire energie.

Pierre Pignolet: “Het gebrek aan duidelijke keuzes verhindert internationale investeringen in duurzame energie. Een doortastend optreden van de Belgische overheid zou aantonen dat België een aantrekkelijke markt is voor energie-investeringen. Het doet ons in dat verband ook plezier dat premier Michel in zijn Regeringsverklaring van vorige week uitdrukkelijk naar zijn contacten met Duitsland verwees, dat een stabiele partner kan zijn voor onze energiebevoorrading.” 

Het persbericht van RWE over besluit omtrent gascentrale Claus C kan u hier terugvinden.

Press contacts

Koen Colpaert

Corporate Communication Manager bij essent.be

+32 (0)499 42 85 56
k.colpaert@essent.be

Follow on Twitter

Photos

Stay up to date - subscribe to our news: